НБУ на період дії воєнного стану скасував низку тарифів на послуги ПРОСТІР для учасників системи
НБУ на період дії воєнного стану скасував низку тарифів на послуги ПРОСТІР для учасників системи

Національний банк на період дії воєнного стану в Україні скасував низку тарифів на послуги Національної платіжної системи "Український платіжний простір" (далі – НПС “ПРОСТІР”).

Таке рішення ухвалене для підтримки учасників та партнерів НПС "ПРОСТІР" та для забезпечення безперервності функціонування системи в умовах воєнного стану.

Так, Національний банк тимчасово не застосовуватиме тарифи за:

  • супроводження учасників та незалежних процесингових центрів, підключених до Центрального маршрутизатора і розрахунково-клірингового центру НПС "ПРОСТІР" (стягувалася щомісячна плата);
  • супроводження програмного забезпечення сервера авторизації (стягувалася щомісячна плата за кожен комплект);
  • надання інформаційних виписок засобами електронної пошти (стягувалася плата за кожний Кб інформації);
  • інформаційні послуги, які надаються інформаційним еквайрам за перевірку, маршрутизацію, оброблення інформаційних даних (стягувалася щомісячна плата за кожний пристрій, що є джерелом первинної інформації, дані з якого оброблялися протягом місяця).

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 24 березня 2022 року № 64 "Про незастосування тарифів на деякі послуги (операції) Національної платіжної системи "Український платіжний простір” в період дії воєнного стану". 

Тарифи за всі інші послуги та операції, що надаються або здійснюються Національним банком у НПС "ПРОСТІР", продовжують діяти без змін.

Нагадаємо, що Національний банк виконує функції платіжної організації, Центрального маршрутизатора, розрахунково-клірингового центру та розрахункового банку  НПС "ПРОСТІР".

23/03/2022